هشدار!رواج آرام "ازدواج سفید" در میان جوانان

ازدواج پدیده‌ای است که از دیرباز و از زمان پیدایش انسان بوده و تا امروز نیز ادامه داشته است. حالا بماند که در این دوره زمان از یک طرف دیگر تمایلی برای ازدواج وجود ندارد و سن ازدواج در حال افزایش است و از طرف دیگر انواع و اقسام ازدواج‌ها به وجود آمده مثل «ازدواج موقت»، «ازدواج صوری»، «ازدواج صیغه‌ای» و... و از طرفی میزان طلاق هم چه به صورت رسمی چه عاطفی افزایش پیدا کرده.
کد خبر: ۶۷۱۲۷۸
هشدار!رواج آرام "ازدواج سفید" در میان جوانان

جام جم سرا:
ابتکار در گزارشی به سراغ یکی از پدیده‌های ازدواج به نام «ازدواج سفید» رفته که در سال‌های اخیر به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است. حتی کار به جایی رسیده که رسانه‌ها و کارشناس‌ها نیز به آن می‌پردازند.

منظور از «ازدواج سفید» زندگی مشترک زن و مرد بدون ازدواج رسمی است. یعنی به گونه ای که زن و مرد بدون اینکه خطبه عقد یا صیغه بینشان جاری شود،برای زندگی زیر یک سقف می‌روند. البته معمولا این اتفاق با آگاهی پدر و مادرها و خانواده هر دو طرف صورت می‌گیرد و آن دو مانند یک زن و شوهر با هم زندگی می‌کنند نه همخانه، دوستانه و... به علت اینکه جامعه ایران یک جامعه ایرانی-اسلامی است و چنین پدیده‌هایی در آن به هیچ عنوان تعریف نشده به صورت مخفیانه انجام می‌شود. به همین منظور نیز آماری درخصوص تعداد این نوع ازدواج‌ها در دست نیست.

رعنا و حامد 4 سال می‌شود که به صورت ازدواج سفید با هم در یک خانه زندگی می‌کنند و می‌گویند علاقه ای برای ثبت ازدواجشان ندارد. آنها مانند هر زن و شوهری حلقه به دست دارند و در تمام محافل و جمع‌ها خود را به عنوان زن و شوهر نه همخانه معرفی می‌کنند.

مژگان می‌گوید: «حامد را 8 سال است که می‌شناسم بعد از یک سال که از آشنایی مان می‌گذشت متوجه شدیم که خیلی از علایق و سلایقمان مانند یکدیگر است برای همین به هم نزدیک تر شدیم و 6 سال پیش حتی خانواده هایمان در جریان آشنایی ما دو نفر بودند.»

او به زمانی اشاره می‌کند که تصمیم می‌گیرند با هم زندگی کنند: «بعد از چند سال دیدیم که می‌توانیم با هم زندگی کنیم و از هرنظر با هم توافق نظر داریم. حتی هر دو اعتقادی به ازدواج نداشتیم به همین خاطر زمانی که با خانواده هایمان مطرح کردیم در ابتدا چندان راضی نبودند اما وقتی دیدند که ما تصمیم جدی گرفته ایم پذیرفتند.»
حامد می‌گوید :همخانه بودن با نوع زندگی آنها فرق می‌کند: «ما نوع زندگی مان به گونه ای نیست که هرکس وارد آن شود احساس کند همخانه هستیم بلکه تمام رفتارهای یک زن و شوهر معمولی را داریم. صبح با هم به سر کار می‌رویم و بعد از ظهر به خانه می‌آییم و شام می‌خوریم. نه از رفیق بازی خبری است و نه دوران مجردی. خرج خانه را به صورتی درمی آوریم که مانند همخانه‌ها به اصطلاح به صورت «دنگی» نباشد بلکه هرکس هرآنقدر که در توان داشته باشد می‌گذارد و حتی یک حساب مشترک پس انداز داریم.»

او در ادامه صحبت هایش به دعواهایشان هم اشاره می‌کند: «در هر خانه ای دعوا وجود دارد و ما هم مانند بقیه دعوا و بعد از چند ساعت آشتی می‌کنیم. مدل دعواهایمان هم شبیه زن و شوهرهایی است که اسمشان در شناسنامه ثبت شده است.»

«ازدواج سفید» به ضرر دخترهاست

همزیستی بدون ثبت یا همان «ازدواج سفید» اکنون در جوامع غربی به یک پدیده عادی بدل شده است. حتی در آمریکا که از نظر روابط زن و مرد محافظه کارتر است و پیش از 1970 این مساله غیرقانونی بود، اکنون به یک پدیده نسبتا عادی بدل شده است. از دهه 70 میلادی تا کنون تصویر زن در جوامع غربی تغییر فاحشی کرده است. جنبش آزادی زن که به انقلاب جنسی معروف شد، تغییرات عینی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، موقعیت زن را در این جوامع متحول کرد. در متن این تحول مناسبات زن و مرد نیز متحول شد. یکی از این تحولات در رشد همزیستی مرد و زن بدون ازدواج رسمی است که البته در ایران به گفته دکتر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران این پدیده برخلاف جوامع غربی کاملا به ضرر دختران ایرانی است: «بیشتر از 90 درصد رابطه دختر و پسرها به ازدواج نمی‌رسد؛ چون معمولا خود پسر یا خانواده او حاضر نمی‌شوند چنین دختری که با پسرش در ارتباط است را برای پسر خود بگیرند.

آن درصد باقیمانده نیز اگر به ازدواج ختم شود به این خاطر بوده دختر از نظر سطح خانوادگی و مالی بالاتر از خانواده پسر است و پسر به این دلیل ازدواج می‌کند تا از امکانات دختر و خانواده اش به نفع خود بهره ببرد.»

یک آسیب شناس در این باره توضیح می‌دهد: «دخترها در جامعه ما ضرر می‌کنند چون فرهنگ جامعه ما اینچنین است که وقتی دختری با یک پسر در رابطه باشد بعد از پایان یافتن آن رابطه کسی به سراغش نخواهد رفت و این اتفاق ضربه سنگینی خواهدبود که بر دختران جامعه وارد می‌شود.» اقلیما درباره پدیده «ازدواج سفید» می‌گوید: «این نوع ازدواج‌ها همان نامزدی قدیم است که دیگر در جامعه در حال فراموشی است.»

او ادامه می‌دهد: «خانواده‌ها به دلیل اینکه گرفتار و درگیر مشکلات هستند دیگر فرصت سر و کله زدن با فرزندان خود را ندارند و وقتی ببینند تصمیمی گرفته که شاید با شرایط آنها همخوانی نداشته باشد اما چون قدرت، حوصله و وقت چانه زنی با فرزند خود را ندارند می‌گذارند هرکار که دلش می‌خواهد انجام بدهند.»

«ازدواج سفید» راهی برای فرار از مسئولیت

این مددکار اجتماعی یکی از بزرگترین علت‌هایی که خانواده‌ها به «ازدواج سفید» تن در می‌دهند به این خاطر است که از بار مسئولیت خود کم کنند: «در «ازدواج سفید» به خاطر اینکه هیچ کجا سندی مبنی بر زن و شوهری ثبت نشده است به همین خاطر خیلی راحت این دختر و پسر می‌توانند رابطه خود را پایان بدهند، بدون اینکه اتفاقی افتاده و کسی از کسی انتظار و توقعی داشته باشد به همین خاطر در این دوره و زمانه چه چیزی بهتر از این اتفاق؟»

او این پدیده را یک پدیده غربی می‌داند که در خانواده‌های امروزی بدون اینکه بدانند چنین فرهنگی در جامعه وجود ندارد رخنه کرده است: «در فرانسه این نوع ازدواج‌ها صورت می‌گیرد تنها به خاطر منفعتشان و بعد از اینکه نیازشان برطرف شد از هم جدا می‌شوند اما در ایران جایی برای چنین رفتارهایی نیست. در این نوع کشورها این نوع ازدواج نوعی قدرت به زن داده می‌شود اما در ایران اینطور نیست؛ چون فرهنگ‌ها با هم فرق می‌کند.» اقلیما با بیان این نکته که چنین اتفاقی موجب فرو ریختگی فرهنگی خواهدشد بیان می‌کند: «محققان و جامعه شناسان وجود چنین پدیده‌هایی را مخرب می‌دانند و ازدواج سفید و انتخاب تجرد به جای ازدواج را مجموعه ای از عوارض این فروریختگی می‌نامند که یکی از مهمترین آنها به خاطر مشکلات اقتصادی است چون در این زمانه مردهای 34-35 ساله هم نمی‌توانند از پس یک زندگی بربیایند به همین خاطر یا ترجیح می‌دهند ازدواج نکنند یا روابط پنهانی داشته باشد.»

«ازدواج سفید» در کشورهای دیگر

آمارها نشان می‌دهد امروزه، زندگی بدون ازدواج یکی از شیوه‌های رایج زندگی در غرب است. بیش از دوسوم زوج‌های آمریکایی پیش از ازدواج رسمی، مدتی را بدون ازدواج با یکدیگر زیر یک سقف می‌گذرانند. در سال 1994، حدود 3/7 میلیون زوج آمریکایی بدون ازدواج با یکدیگر زندگی می‌کردند و نزدیک به اواخر دهه 1990، حداقل 50 تا 60 درصد زوج‌ها حداقل پیش از ازدواج رسمی، مدتی را بدون ازدواج با یکدیگر می‌گذراندند. این در حالی است که تا پیش از 1970، زندگی بدون ازدواج در ایالات متحده غیرقانونی بود. طبق آمار آمریکا، تعداد زوج‌های ازدواج‌نکرده‌ای که با یکدیگر زندگی کرده‌اند، از 1960 تا 2000 ده برابر شده و اکنون، زندگی بدون ازدواج، به مرحله‌ای عادی در روند آشنایی دو فرد تبدیل شده‌است.

اینطور که به نظر می‌رسد از جمله عواملی که می‌تواند جوان‌ها را به سمت این دست از ازدواج‌ها بکشاند مشکلات مالی، محک زدن رابطه، آشنایی بیشتر و نداشتن اعتقاد به ازدواج می‌توانند دلایل زندگی مشترک بدون ازدواج باشند. همچنین هزینه بالای اجاره یا خرید مسکن و نبود تناسب دخل و خرج که در این دوره و زمانه بسیار برجسته‌است، می‌تواند دلایل دیگری باشد که موجب می‌شود کسی حاضر به امضای عقدنامه نباشد و زندگی بدون ازدواج یا ازدواج از نوع سفیدش را ترجیح بدهند .(تبیان)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۷
۰
۰
ازدواج سفید توی كشورهای غربی زیاد وجود داره و مثل اینكه توی ایران هم كشیده شده وقتی دختری رفت ازدواج سفید كرد اگرم دیگه با اون مرد نخواست ازدواج كنه دیگه نمیگن میمونه رو دست بلكه میره با یكی دیگه كه هم مرام خودشه ازدواج سفید دیگری میكنه .
زهرا
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۷
۰
۰
چقدر بد!!!!
امین
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۸
۰
۰
من به عنوان یك مرد به این نتیجه رسیدم كه ازدواج نكنم تا اینكه دختر ثابت كنه كه قصد زندگی داره!

با این مهریه و این همه سنگ كه میندازن كی میره زن بگیره! ازدواج سفید هم پیشكش اون هایی كه میرن.
من كه جرات ندارم برم ازدواج كنم.طرف انقدر ازت میخواد كه هر كی فكر ندونه انگار پرنس عربستان هست!!!

خب بمونید تو خونه هاتون تا اموراتتون بگذره.
مریم
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۸
۰
۰
چیزی جز تاسف ندارم/چون فقط به دختر آسیب میرسه
مسلم
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۸
۰
۰
عجیبم نیست با این اوضاع
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
۰
۰
آقا امین خان شما كه میگی دخترها پرتوقع هستن اگر بری هم لقمه خودت رو انتخاب كنی با سر زنت میشن . لابد پا رو فراتر گذاشتی جواب نه شنیدی حالا میگی بمونید تو خونه تا اموراتتون بگذره ؟ پس شما هم بمون تا اموراتت بگذره !
سعید
Iran, Islamic Republic of
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
۰
۰
به نظرم باید اسم این نوع ازدواج؟ رو گذاشت ازدواج سیاه نه سفید. كاش تیترتان را عوض كنید
محسن روانشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۲
۰
۰
هر پدیدۀ اجتماعی در متن جامعۀ خاص خودش معنا میشه ممكنه چیزی در فلان كشور صحیح باشه و در كشور دیگه همون یك اختلال به حساب بیاد این عین علم روانشناسی و از متن DSM هست
ازداواج سفید یا همون زندگی پارتنری هم یكی از این دست مسائل هست كه در كشوری ممكنه باتوجه به فرهنگ اون كشور سالم و در كشور دیگه با توجه به فرهنگ اون كشور ناسالم و مرضی باشه.
در كشور ما به واسطه اینكه چنین چیزی با فرهنگ و عقاید عامۀ مردم ناهمخوان هست، یك مسئلۀ نامتناسب و به نوعی دوری از هنجار سلامتی محسوب میشه و ارتكاب اون از نظر من به عنوان یك روانشناس نه تنها هماقت بلكه شبیه مشكل روانی هم محسوب میشود.
فاطمه
Germany
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۲
۰
۰
سلام و عرض ادب.....وقتی این متن رو خوندم و از این وضع اسف بار جامعه خبردار شدم خیلی تعجب كردم....حتی باورم نمی شد كه تو جامعه اسلامی چطور میشه همچین چیزی وجود داشته باشه؟؟؟.....ولی به غیر از ذكر تمام دلایلی كه گفته شد یكی دیگه اش هم فراتر از حد رفتن و عادی شدن روابط دختر و پسر هست...و اینكه بالاخره جامعه ی ما مسئله رو اینقدر آسون گرفته و باهاش كنار اومده....و خدارو شكر میكنم كه در جامعه ی شهری منطقه ی من هنوز به ازدواج خیلی اهمیت میدن...و راه رو برای ازدواج فرزنداشون هموار.....خدا اخر عاقبتمون رو بخیر كنه.یا حق
ناشناس
Australia
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۷
۰
۰
من به این نتیجه رسیدم كه هر بایی سر دختر بیاد حقشه اگه بهش خیانت بشه ، معتاد بشه ، ضربه روحی بخوره و ... حقشه . بابا شما اگر به پسری چراغ سبز نشون ندی عمرا اگه اون مزاحمت بشه و تو را به راههای خلاف بكشونه كه آخرش هزار تا گرفتاری سرت بیاد.ای خواهرای من بدونید 90 درصد پسرا از ارتباط با شما اهداف غیر از ازداج دارن پس خودتون رو گرفتار نكنید.

نیازمندی ها